Har du akne

Fedtet hud, hudorme og acne er et almindeligt problem hos de fleste unge. Bumser på halsen, brystet, ryggen, ballerne, panden, ja nogle gange over hele kroppen. Det anses næsten som en naturlig del af teenageårene og mange vil gerne finde en effektiv kur mod bumser. Men hvad er bumser og hudorme og hvordan opstår de?

.

Fra talgkirtel til bums

I huden, som er kroppens største organ, er der talgkirtler der producerer fedt. Bortset fra håndfladerne og fødderne, så findes talgkirtlerne over hele kroppen. Fedtet der produceres af talgkirtlerne er vigtige i forhold til at beskytte huden mod udtørring.

Pormask
Finne


Hudorm

Når du kommer i puberteten sker der ting og sager med kroppen. Bl.a. øges produktionen af kønshormoner, produtionen af fedt i talgkirtlerne og huden producerer også flere hudceller. Overskuddet af hudceller stopper til åbningerne til talgkirtlerne og der dannes hudorme. De ligner små sorte eller hvide prikker i huden.

 


Bums

En hudorm er lukket inde i talgkirtlen og til sidst begynder naturlige hudbakterier at forøge sig inde i talgkirtlen. Der dannes stoffer som gør at huden omkring hudormen bliver rød og øm. Din hudorm er blevet til en bums. I starten er bumserne røde og hævet og sidenhen får de som regel en gul top.

Alle talgkirtler danner ikke hudorme og hudorme bliver ikke til bumser. Der dannes dog altid hudorme og acne så længe at talgkirtlerne producerer ekstra meget fedt i kombination med at huden producerer store mængder hudceller.

Hvad kan du gøre for at undvige eller fjerne acne, fedtet hud og hudorme? Bumser smitter ikke, man kan ikke vaske dem af og det er usikkert om kosten påvirker dannelsen af hudorme og bumser. Bumser dannes af bakterier som findes naturligt i talgkirtlerne og derfor går det ikke at undvige dem helt, men besværet kan lindres med det receptfrie lægemiddel Basiron. Cremen kan købes hos de fleste apoteker og kan være til stor hjælp for dig der har problemer med acne.