Onko sinulla akne?

Ennen kaikkea: Et ole yksin. Useilla nuorilla on ongelmana finnit kasvoissa ja selässä. Se on niin tavallista että se oikeastaan kuuluu murrosikään. Mutta mitä finnit ja ihomadot oikeastaan ovat? Tästä voit lukea mitä tapahtuu, kun akne syntyy.

.

Talirauhasesta finniksi

Iho on ihmisen suurin elin. Ihossa, kasvoissa, hartioissa ja rinnan ja selän alueella sinulla on runsaasti talirauhasia, jotka tuottavat rasvaa estääkseen ihon kuivumista. Voi sanoa, että rasva on ihon oma voiteluaine.

Ihomato
Finne


Ihomato

Useimmat tietävät miltä ihomadot näyttävät, mustia tai valkoisia pieniä kohoumia ihossa. Mutta tiesitkö että ihomadot ovat talirauhasia, joita ihosolut ovat tukkineet?

Kun tulet murrosikään ja sukuhormonit myllertävät, talirauhaset alkavat erittää enemmän rasvaa ja iho tuottaa tavallista enemmän ihosoluja. Ne tukkivat lopulta talirauhasten suun ja siinä sinulla on ihomato.

 


Finni

Koska ihomato tukkii talirauhasen, ihossa normaalisti olevat bakteerit alkavat kasvaa ja lisääntyä talirauhasessa. Silloin syntyy aineita, jotka saavat ihomadon ympärystän punottamaan ja kipeytymään. Ihomadostasi on tullut finni! Finni on alkuksi punainen ja turvonnut, mutta useimmiten siihen kehittyy vielä keltainen huippu.

Kaikista talirauhasista ei tule ihomatoja eikä kaikista ihomadoista tule finnejä, mutta niin kauan kun talirauhasesi jatkavat voimakasta rasvan eritystä samalla kun iho tuottaa paljon uusia soluja, muodostuu uusia ihomatoja joista voi tulla uusia finnejä.