Har du akne

Frem for alt: Du er ikke alene. Mange unge kan have problemer med bumser i ansigtet, på brystet og på ryggen. Det er så almindeligt, at det kan betragtes som en del af puberteten. Men hvad er bumser og hudorme egentlig for noget? Her kan du læse mere om, hvad det er, der sker, når akne opstår.

.

Fra talgkirtel til bums

Huden er kroppens største organ. I huden, i ansigtet, på skuldrene og
øverst på brystet og ryggen har du masser af talgkirtler, som producerer
fedt, for at huden ikke skal blive tør. Man kan kalde fedtet for hudens eget smøremiddel.

Pormask
Finne

Hudorm

De fleste ved nok, hvordan hudorme ser ud, det er små sorte eller hvide prikker i huden. Men ved du, at hudorme i virkeligheden er talgkirtler, der er tilstoppet af hudceller?

Når du kommer i puberteten, og kønshormonerne vender op og ned på det meste, begynder talgkirtlerne at danne mere fedt, og huden producerer ekstra mange hudceller. Hudcellerne propper til sidst talgkirtlens åbning til igen, og så har du fået en hudorm.

Bums

Eftersom hudormen er lukket, begynder naturligt forekommende bakterier i huden at vokse og formere sig inde i talgkirtlen. Så dannes der stoffer, der gør huden omkring hudormen rød og øm. Din hudorm er blevet til en bums! I begyndelsen er en bums bare rød og hævet, men senere får den som regel en gul top.

Det er ikke alle talgkirtler, der bliver til hudorme, og ikke alle hudorme, der bliver til bumser, men så længe dine talgkirtler bliver ved med at producere ekstra meget fedt, samtidig med at huden producerer store mængder af celler, dannes der nye hudorme, som kan blive til nye bumser.